banner
MENÜ
Sepetinizde 0 ürün bulunmaktadır.

BUZAĞI HASTALIKLARI KORUNMASINDA ANALARIN AŞILANMASI

Blog

Hastalıklara karşı korunma için hazırlanmış biyolojik maddelere aşı yapılan işleme de aşılama denir. Aşılama; hayvanları hastalıklardan korumak, hastalık etkenlerini kontrol altına almak, hastalığın yayılmasını engellemek, ölüm oranını en aza indirmek, tedavi giderlerini azaltmak, sağlıklı hayvanlar ve sürüler oluşturulmasını amaçlamaktadır. Aşıların, hayvanların hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması çok önemlidir. Hayvanda bulunan hastalık etkenleri, kötü ahır şartları ve kalabalık ahırlar, beslenme bozuklukları, transport, aşırı yorulma, aşılama programına ve aralıklarına dikkat edilmemesi, hastalık çıktıktan sonra yapılması ve salgın hastalık durumu aşıların etkisini azaltır. Aşı sağlıklı hayvanlara uygulanmalıdır. Aşılama sonrası stres faktörleri ortadan kaldırılmalı ve hayvanlar istirahate alınarak iyi bakım ve besleme yapılmalı, yapılan aşılar işletme ve hayvan bazında kayıt altına alınmalıdır. Yavruda bağışıklığın sağlanmasında, annenin gebelik döneminde aşılı olup olmadığı da önemlidir. Eğer gebe hayvan aşılı ise hastalığa karşı oluşan bağışık maddesini yavrusuna ağız sütüyle aktarır. Annenin ağız sütünde bulunan bağışıklık maddesi yavruyu belirli bir süre hastalıklara karşı korur. Gebe sığırlara uygulanan aşılar şunlardır;

Kombine İshal Aşısı

Gebe ineklerin ishale neden olan etkenleri (Escherichia coli, Rotavirus ve Coronavirus) içeren aşılarla aşılanması, ağız sütünde ve normal sütte bu etkenlere karşı oluşan bağışıklık düzeyini artırmaktadır. Böylece buzağının ağız sütünü emmesiyle bağışıklık gelişir. Bu aşılardan bazıları, gebe ineğe doğuma 2 ay kala 2 hafta arayla 2 kez veya 1 hafta arayla 3 kez deri altı uygulanır.

Çelerme (Enterotoksemi) Aşısı 

Aşı sadece sağlıklılara yapılmalıdır. Hasta ve doğuma 6 hafta kalan gebe hayvanlara uygulanmamalıdır. Gebeliğin son döneminde inekler iki defa aşılanmalıdır.

Şap Aşısı

Şap Enstitüsü’nün ürettiği aşı (Turvac® ) sığırlara 2 ml dozda derialtı ve kas içi uygulanır. Gebelerde de kullanılabilir. Bu yerli aşı ile aşısız ananın yavrularına 2 haftalıktan itibaren, aşılı anadan doğan ve kolostrum alan yavrulara ise 2 aylıktan itibaren ilk aşılama yapılır ve birinci aşılamadan 1 ay sonra ikinci, 2 ay sonra üçüncü, 4 ay sonra dördüncü aşı yapılır. Aşı her 6 ayda bir tekrarlanır. Hastalığın sık görüldüğü bölgelerde 4 ayda bir aşı tekrarı daha iyi bir koruma sağlar.

Solunum Yolu Hastalıkları

Kombine Aşışı Aşı, 3 aylıktan büyük sığırlara ilk uygulamada, 3-5 hafta ara ile 2 ml dozda iki kez deri altı yolla uygulanır. Daha sonra her 6 ayda bir tekrarlanır. Gebelerde de rahatlıkla kullanılır.

Bovine Viral Diarrhea (BVD) Aşısı

3 aylık ve daha büyük sağlıklı sığırlara uygulanabilir. 8 aylıktan büyük sığırlara 2 ml dozda kas içi olarak yapılır. İlk aşılama hayvanların gebeliğinden yaklaşık 2 ay önce 2 ml olarak tek doz yapılır ve 4 hafta sonra tekrarlanır. Aşı tekrarı, tek doz olarak her gebelikten yaklaşık 4 hafta önce uygulanmalıdır.

Yaz hastalığı (Botulismus) Aşısı

Aşı gebe hayvanlara da yapılabilir. Aşı 14 gün ara 10 ml dozda iki kez, omuzun gerisindeki deri altına yapılır. Zatürre (Pastörella (Pnömoni) Aşısı Aşı, sağlıklı ve 15 günlükten büyük hayvanlara 4 hafta arayla iki doz deri altı yapılır. Aşı, gebe hayvanlara da yapılabilir. Yanıkara Aşısı 4 aylıktan itibaren her yaştaki sağlıklı sığıra ve gebelere omuzun gerisine 2 ml dozda deri altı yapılır. Hayvanlar meraya çıkmaya başlamadan önce aşı yapılmalıdır.

 

 

BLOG YORUMLARI

    Bu bloga henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?

YORUM YAZIN

Çiftlik Ürünleri Satış